Installasjon av ladepunkter i borettslag - smart løsning

Startet av Dmitri, mandag 23. mai 2016, klokken 12:05

« forrige - neste »

Dmitri

Heisann! Sitter med i styre for et borettslag (har også elbil selv). Som mange andre står vi nå over et skifte der mange skaffer seg elbil og ønsker å lade i garasjene som vi har under husene våre (det er ca. 60 garasjeplasser). Det er ikke helt enkelt å ordne dette uten større investeringer (som er ikke så lett å motivere da det idag bare kansje 5 av 60 som har elbil. Men vi ønsker selvsagt å tillrettelegge for fremtiden).

Sitter og ser på en "smart" løsning og ønsker kommentarer/synspunkter fra flere med kunnskap :)

Vår situasjon er følgende:

- Vi har 230-volts IT-nett (ingen 400V trafo i nærheten dessverre, husene er fra 1983)
- Det er kapasitet i forsyning fra strømleverandøren, men ikke nok for 60*32A ladepunkter
- Det er ikke plass i sikringskapene vi har nede i garasjene nå til 60 nye sikringer

Jeg har følgende tanker. Vi kan lade med maks 32A-1 fas (alltså ca. 7,4 kW maks). Helt greit - må ikke ha hurtiglading hjemme, kan ju lade under lengre perioder om natta.

Det er mest fornuftig å installere type 2 kontakter. Da kan alle biler få lade (det er vel ingen elbil på markedet som ikke kan skaffe seg overgang fra det dom har i bilen til en type 2 kontakt?).

Det må være hver enkelt bileier som betaler for installasjon, dette kan ses som investering i sin egen leilighet. Felleskapet i borettslaget kan ikke sponsre de 5 som har elbil idag med installasjon av mer enn mest grunnleggende infrastruktur. Mest mulig kostned for hver bileier, minst mulig for borettlsaget er målet alltså.

Utfra det ser jeg at vi trenger et modulært smart system som kan bygges ut etterhvert folk skaffer seg elbiler. Det må være sånn at systemet kjenner av hvor mye strøm det kan ta ut fra nettet uten av hovedsikringene går (da vi er begrenset i forsyningen). Når fler kobler seg på reguleres effekten automatisk ned. Kansje kan vi bygge ut forsyningen en gang i fremtiden, men ikke nå når vi har få elbiler. Det må være minst mulig installasjon i fellesområdene (helst ikke ekstra sikringsskap mm).

Jeg tror jeg har funnet et system som virker oppfylle disse villkor: http://www.zapcharger.com/profesjonell/

Med Zaptech drar man bare ut en eneste kabel fra et sted etter hovedmåler og trenger ikke ha sikringer på alle kurser til hver ladeplass (som potentiellt kan bli 60 st i fremtiden). Det er en ganske svær kabelgate det, med dyr kjerneboring i betongvegger osv.... Så kan folk koble seg på den kabeln etterhvert via koblingsbokser ved hver garasjeplass. Det virker som at vi ikke trenger ha separate minusmålere heller, da systemet er bygget sånn at den kan ta betalt for strømmen som går igjennom hver ladestasjon. Det virker også som at systemet kjenner av hva det finnes av tilgjenglig strøm og regulerer/fordeler effekten deretter. Smart.

Noen som har erfaring med Zaptech? Finnes det lignende løsninger fra andre leverandører? Noen som ser brister i min logikk (har begynnt å se på dette i uken så at det er lagt ifra en klar løsning). Takk på forhånd :)

Old Sparky

Zapchargeren har vært diskutert opp-ned-og-fram-og-tilbake på disse sidene de siste par årene. Spesifikasjonene ser veldig lovende ut, men produktet har vært stadig forsinket, noe som vel har gjort at entusiasmen har blitt erstattet med en tror-ikke-før-jeg-får-se-det holdning. De er vel nå kommet til "praktisk uttesting" stadiet, og du kan kanskje få en god deal mot å risikere å være frustrert testbruker.

Vil vente og se et år etter lansering før jeg ville anbefale den...

Dmitri

Ja, stemmer det! Har ikke historikken på dette, men ser at den ikke finnes for salg ennå. Testversjoner er montert og i bruk så sier Zaptec at det kommer ut en versjon for salg i september. Snakket med dem akkurat.

Virker ju være en helt ny teknologi og da er det vanlig med forsinkelser (se bare på Tesla). Spørs om man har lyst å være en early adopter, eller vente litt og se hvordan det går først. Det er ikke så verst komplisert system egentligen (tveretmot, enklere enn å gjøre det på den gamle måten). Men det finnes alltså ikke noen andre som tilbyr slike løsninger (med bare en kabel ut fra sikringsskapet og smarte målere som er integrert i ladepunkter)?

HCO

Sitat fra: Dmitri på mandag 23. mai 2016, klokken 12:05Sitter og ser på en "smart" løsning og ønsker kommentarer/synspunkter fra flere med kunnskap.
Man kan jo skule til det Hammerfestgata BRL har gjort, inkludert opptrappingsplanen deres:
http://elbil.olen.net/hammerfestgata-lading.php
2019 Tesla Model 3 LR AWD
2022 Zero SR/F

fredag

Tesla kommer med en europeisk veggladeboks til sommeren med integrert type2-kabel som kan gjøre lastfordeling med bare en TP-kabel mellom boksene. Inntil fire bokser kan feks dele 32A. 5400kr inkl mva pr ladeboks, noe som er veldig rimelig. Kun elbiler med type2-kontakt kan benytte disse ladeboksene, dvs ikke Leaf, trilling, Kia Soul, osv. Ingen strømmåling i disse boksene.

Salto har også smarte løsninger med lastdeling for borettslag:

http://www.salto.no/ladelosninger/borettslag
Mitsubishi i-Miev (2011)
Tesla Model S 85 (2013)
Tesla Model 3 (2019)

Griffel

#5
Sitat fra: Dmitri på mandag 23. mai 2016, klokken 12:05
Noen som har erfaring med Zaptech? Finnes det lignende løsninger fra andre leverandører?
Ingen har erfaring med Zaptec, de er foreløbig ikke leveringsdyktige, men konseptet ser lovende ut.

Det er minst 2 konkurenter Salto og KEBA som kan tilby lignende løsninger med lastdeling.
Hagekvartalet har så vidt jeg vet Salto. Hammerfestgata og Gimle-terrasse KEBA http://gimleterrasse.no/460/
http://elbil.olen.net/hammerfestgata-lading.php

Ingen av disse har lastdeling nå, Hagekvartalet har mating fra den enkelte leieboers skap, Gimle har fellesmating og og måling av forbruk hver stasjon og er forberedt for lastdeling. Gimle-terrasse løsningen er omtrent slik du tenker.

Sitat fra: Dmitri på mandag 23. mai 2016, klokken 12:05
Det er mest fornuftig å installere type 2 kontakter. Da kan alle biler få lade (det er vel ingen elbil på markedet som ikke kan skaffe seg overgang fra det dom har i bilen til en type 2 kontakt?).
Ja alle nyere biler kan lade direkte fra type 2 kontakt, klasikere kan benytte adapter, men det er en problemsstilling med lastdeling og slike adaptere. Når lasdeling slå inn bør ladestasjonen kunne koble ut de som ikke reduserer strømmen riktig. Det er ikke sikkert at alle ladestasjoner har en slik funksjon.
Dersom en kan unngå biler med mode1 lading (Tesla,Buddy,Reva,PSA klasisk) er det en fordel, altså ikke godkjenne lading av disse i borettslagets system.

Sitat fra: Dmitri på mandag 23. mai 2016, klokken 12:05
Med Zaptech drar man bare ut en eneste kabel fra et sted etter hovedmåler og trenger ikke ha sikringer på alle kurser til hver ladeplass (som potentiellt kan bli 60 st i fremtiden).
60 stykker på en kurs er alt for mange. Trolig er ca 12 per kurs 32A trefas fordelt fordelt 4 stasjoner på hver fase den rimligste løsningen (Altså etter hvert 5 kurser), dette vil ikke gi stor effekt på hver om alle er tilkoblet og lader samtidig så spørsmålet blir litt hvordan en bygger ut dette alternativt, 15 per kurs 63A =4 kurser 5 stasjoner per fase er trolig gunstigere. 12 per kurs 3x63A blir nesten luxus.

Zaptec skal tildeler fase optimalt, konkurentene  velger på forhånd, men i praksis blir nok ikke forskjellen stor.

En kan jo ta hensyn til fasefordeling etterhvert som de enkelte stasjonene tildeles i et såpass oversiktlig system.

Topografien er jo også med på å bestemme hvordan en gradevis bygger ut noe slik.
Skal alle beholde den parkeringsplassen de har? Eller skal en kreve tvangsbytte for optimalisering for en gradevis utbygging? Totalt sett når alle har elbil er nok kostnadene det samme, men fellesskapet må kanskje ta en større del av grunnlagsinvesteringen om plassene skal beholdes.
Hyundai Ionic.
Tidliger mange år i PSA klasiker.

Chivas

Sitat fra: Dmitri på mandag 23. mai 2016, klokken 12:05
Heisann! Sitter med i styre for et borettslag (har også elbil selv). Som mange andre står vi nå over et skifte der mange skaffer seg elbil og ønsker å lade i garasjene som vi har under husene våre (det er ca. 60 garasjeplasser).

Er i startfasen i vårt borettslag også. Det enkleste og mest hensiktmessige ville for vår del vært å bruke garasjeanlegget vi har med faste plasser. Akkurat nå er det stopp på den planen grunnet frykten (av uvitenhet?) for at boligene over garasjeanlegget går med i brann forårsaket av lading av el-bil.

Har dette vært oppe til debatt, og hvordan løste dere isåfall frykten for dette?

Griffel

#7
Sitat fra: Chivas på mandag 23. mai 2016, klokken 15:24
Akkurat nå er det stopp på den planen grunnet frykten (av uvitenhet?) for at boligene over garasjeanlegget går med i brann forårsaket av lading av el-bil.
http://www.elbil.no/nyheter/ladestasjoner/3714-ubegrunnet-brannfrykt-for-lading-av-elbil
Sitat
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) fastslår dessuten at det ikke er noen grunn til å forby lading av elbil innendørs, og dermed heller ikke i fellesgarasjer. DSB støtter tvert imot innføring av elbiler og vil sørge for å bidra til gode løsninger for lading.
....
I våre to veiledere, myntet på borettslag/sameier og næringsdrivende/arbeidsgivere (kan lastes ned her), anbefaler vi derfor dedikerte ladebokser (Mode 3 Type 2-teknologi og jordfeilvern type B) både for privat, halvoffentlig og offentlig bruk. Man kan også utstyre et anlegg med dynamisk lastfordeling, som sørger for at tilgjengelig strøm spres jevnt ut på alle ladende biler.

Denne teknologien gir både sikker og effektiv lading. Den avbryter dessuten ved feil, og kan i tillegg - etter ønske - kommunisere eventuelle feilmeldinger i realtid.

Vi kjenner ikke til noen tilfeller der et slikt ladepunkt har utløst, eller bidratt til, brann
Hyundai Ionic.
Tidliger mange år i PSA klasiker.

Dmitri

Vi løser frykten for bilbrann med å føre saklig diskusjon, begrunnet med fakta :) Ignorance is bliss. Det virker ju være slik at det finnes en del folk som er mot elbiler (uten å ha argument som holder en granskning, men det bryr dom seg ikke om). Har man slike folk i styret så er det vanskelig å finne argument som er gode nok. Vi har ikke noen særlig ubegrunnet motstånd i styret, tværtemot. Men styremedlemmene ønsker selvsagt korrekt informasjon. De ønsker også å være så sikre som mulig på at valget som blir tatt er mest korrekt med tanke på økonomi og teknisk løsning. Oftest er det ju ingen i et styre for borettslag som har kompetanse til å vurdere brannsikkerhet for lading. Kan man da henvise til DSB som kilde så burde saken vara biff.

Ingeniøren

Lykke til med å få igjennom at alle 60 skal være enige om å dele regningen slik at 5 får ladet, men det er kanskje enklere enn å overbevise folk om at dette ikke er farlig....
2016 BMW i3 (Solgt)
2020 Jaguar I-Pace HSE
2024 Linux Zorin på PC'n

Dmitri

Bra poeng :) Men her gjelder det å være overbevisende nok i sin argumentasjon. Beste argument er ju at verdien på hver leilighet stiger faktisk når man kan skryte at det er tilrettelagt for lading av elbil. Kostnaden per beboer blir ikke så stor, høyst et par tusenlapper, som dessutom kan fordeles på en periode med høyere garasjeleie. Vil tro at de fleste er villige til å gamble med en hundrelapp i månaden i et par år for å få verdistigning.

elektrolux

Sitat fra: Griffel på mandag 23. mai 2016, klokken 14:48
Dersom en kan unngå biler med mode1 lading (Tesla,Buddy,Reva,PSA klasisk) er det en fordel, altså ikke godkjenne lading av disse i borettslagets system.

Ser ingen fordel i nekte de mest miljøvennlige bilene som finnes i å lade. Mest miljøvennlige da de allerede er bygget, og er små og derfor nøysomme med resursene. ( Tesla burde forresten ikke vært blant disse. Kanskje du mener Tazzari? )

Zapcharger Smart måler reelt strømforbruk, ikke PWM verdien. Det betyr at også dette forbruket måles, og er med og bestemmer lastbalanseringen. Riktignok kan de ikke justeres ned, men de kan enten få prioritet ( om jeg får bestemme  ;D ) eller stenges ned når det blir behov for lastbalansering. Det betyr også at nesten ferdig oppladet biler som nå er i balanseringfasen og trekker lite strøm frigir kapasitet til de øvrige ladepunktene.
Stavanger:

Selger utstyr for EV lading og energieffektivisering via http://elbilhjelpen.no AS

Har for tiden Tesla S85, Smart ED, BMW C- evolution, Carver S+, Monotrazer MTE-150, Citroen C1 EVie, div. Think og PSA Classic og City 2010 model, Chin 3 hjuler Pickup, Buddy M9 samt Vectric scooter. Venter på Microlino og Aptera #2246

Daglig leder i Elbilhjelpen.no

Griffel

#12
Sitat fra: Ingeniøren på mandag 23. mai 2016, klokken 18:29
Lykke til med å få igjennom at alle 60 skal være enige om å dele regningen slik at 5 får ladet, men det er kanskje enklere enn å overbevise folk om at dette ikke er farlig....
nå blir jo ikke fellesutgiftene så store, Noen få sikringer og kabel. Ladestasjon og kabel fra fordelingsboks betales av El-bileier.
En vet jo da en kan få installert ladepunkt og det er sikkert mer verd enn 5 sikringer og noe kabel delt på 60 leiligheter. At en har et system hvor hver enkelt kan få en ladestasjon om hen vil bør en kunne få igjennom.

Sitat fra: elektrolux på mandag 23. mai 2016, klokken 20:05
Sitat fra: Griffel på mandag 23. mai 2016, klokken 14:48
Dersom en kan unngå biler med mode1 lading (Tesla,Buddy,Reva,PSA klasisk) er det en fordel, altså ikke godkjenne lading av disse i borettslagets system.

Ser ingen fordel i nekte de mest miljøvennlige bilene som finnes i å lade. Mest miljøvennlige da de allerede er bygget, og er små og derfor nøysomme med resursene. ( Tesla burde forresten ikke vært blant disse. Kanskje du mener Tazzari? )

Zapcharger Smart måler reelt strømforbruk, ikke PWM verdien. Det betyr at også dette forbruket måles, og er med og bestemmer lastbalanseringen. Riktignok kan de ikke justeres ned, men de kan enten få prioritet ( om jeg får bestemme  ;D ) eller stenges ned når det blir behov for lastbalansering. Det betyr også at nesten ferdig oppladet biler som nå er i balanseringfasen og trekker lite strøm frigir kapasitet til de øvrige ladepunktene.
Ja, jeg forvekslet i farten Tesla og Tazzari, ikke enkelt med så like biler  :-[.

Kan en velge mellom å stenge eller prioritere er dette med mode 1 biler og strøm et 0 problem. Dette er da noe en må få bekreftet av de enkelte konkurentene. På den annen side om jeg hadde en fellesgarasje med 60 ladeplasser ville jeg forby alle typer bruk av adapter.

I dette aktuell tilfelle vet en jo om noen av de 5 har mode 1 bil.
Nyanskaffelser vet hva de må forholde seg til.
Hyundai Ionic.
Tidliger mange år i PSA klasiker.

elektrolux

Fremdeles skuffende holdning.

Hva med El MC som ikke støtter Mode 3?

Hva er problemet med å tillate Mode 1 når ladesystemet støtter det?
Stavanger:

Selger utstyr for EV lading og energieffektivisering via http://elbilhjelpen.no AS

Har for tiden Tesla S85, Smart ED, BMW C- evolution, Carver S+, Monotrazer MTE-150, Citroen C1 EVie, div. Think og PSA Classic og City 2010 model, Chin 3 hjuler Pickup, Buddy M9 samt Vectric scooter. Venter på Microlino og Aptera #2246

Daglig leder i Elbilhjelpen.no

nofuelno

Sitat fra: Dmitri på mandag 23. mai 2016, klokken 12:05

Noen som har erfaring med Zaptech? Finnes det lignende løsninger fra andre leverandører? Noen som ser brister i min logikk (har begynnt å se på dette i uken så at det er lagt ifra en klar løsning). Takk på forhånd :)

Kan anbefale løsning fra KEBA : http://www.nofuel.no/Produkt/37923-keba-veggboks-p30c-32a#product
Da kan du gradvis bygge ut med flere ladestasjoner på samme kurs og kjøre lastbalansering.
Jobber hos innovativ forhandler av elektriske ladeløsninger på Lysaker. www.nofuel.no
Jaguar iPace 2018 - Renault ZOE 2015- iMiev 2011 -  Maranello

© 2025, Norsk elbilforening   |   Personvern, vilkår og informasjonskapsler (cookies)   |   Organisasjonsnummer: 982 352 428 MVA