Bli medlem i Norsk elbilforening og støtt driften av Elbilforum. Som medlem får du i tillegg startpakke, medlemsfordeler og gode tips om elbil og lading. Du blir med i et fellesskap som jobber for mindre utslipp fra veitrafikken. Medlemskap koster 485 kroner per år. elbil.no/medlemskap

Sv: Konkurrentene sover - tråd for de som faktisk MENER det

Startet av Vollis47, tirsdag 05. januar 2016, klokken 15:48

« forrige - neste »

Porsgrunn

Sitat fra: elektrolux på mandag 30. november 2015, klokken 12:34
Prisen er fastsatt til 14990.-

Forstår jeg det rett at dette er prisen for første punkt pluss montering? Dersom det stemmer hva er prisen for påfølgende punkt?

Slike systemer tror jeg kan bli veldig viktig for lading alle plasser mange skal stå lenge eller en stund, men det er helt avgjørende at det blir rimelig nok per ladepunkt. Denne web løsningen er det meningen at den skal kreve en abonnementsordning eller er den inklusiv i prisen.

elektrolux

#16
Du forstår det rett. Første punkt koster det en ny kurs ut fra sikringskapet til første ladestasjon + ladestasjonen koster. Gjerne ned mot 5-6000 kr.  Neste punkt blir kostnaden av 3-4m med kabel og en koblingsboks, gjerne rundt 2000-3000 kr + ladestasjonen.

Dermed blir en slik Smart løsning ofte rimeligere enn alternative 22 kW løsninger allerede fra første boksen. I konkrete tilfeller der et nytt anlegg er priset ser vi at Zapcharger Smart konseptet kommer klart gunstigere ut på totalprisen i tillegg til å være teknisk overlegent.

Har en 230V anlegg er det lurt å sette opp en 22-43kW 230V-400V transformator på kursen.

Web løsning for enkel avlesning av individuelt forbruk og enkel styring av egen ladestasjon er inkludert i pakken.

Stavanger:

Selger ladeutstyr via http://elbilhjelpen.no AS

Har hatt trimma City El, Citroen AX elektro
Har for tiden Tesla S85 VW e-Up, Peugeot P106 og Citroen Saxo, C1 EVie,  og Berlingo nye modellen, div. Think Classic og City 2010 model og Norges eneste Cree SAM og Chin 3 hjuler samt Vectric scooter. Kjøpt Fiat X 1/9 for elektrifisering og venter på Sort Solo EV #635 og Artega Karo for levering sommeren 2020

Daglig leder i elbilhjelpen.no

jkirkebo

Sitat fra: elektrolux på onsdag 02. desember 2015, klokken 07:17
Som Griffel sier kan systemet kobles til 230V for enfase lading, men det kommer først med full funksjon og kapasitet når det tilkobles et 400V anlegg.

Kan systemet også tilkobles 230V 3-fase og fordele lastene korrekt på de 3 fasene der? Ingen 3-fase lading selvsagt, da må man vel opp med felles trafo.
Forhandler av ladestasjoner og ladekabler, se www.ladespesialisten.no
Kjører Tesla X75D fra mars 2017 og Model 3 SR+ fra oktober 2019.

v-i-c

Sitat fra: jkirkebo på onsdag 02. desember 2015, klokken 11:06
Sitat fra: elektrolux på onsdag 02. desember 2015, klokken 07:17
Som Griffel sier kan systemet kobles til 230V for enfase lading, men det kommer først med full funksjon og kapasitet når det tilkobles et 400V anlegg.

Kan systemet også tilkobles 230V 3-fase og fordele lastene korrekt på de 3 fasene der? Ingen 3-fase lading selvsagt, da må man vel opp med felles trafo.


Anbefaler de som trenger svar på hvilken måte Zaptec Smart kan utnytte 230V 3-fase å ta kontakt direkte med firmaet(Zaptec) for å få et riktig svar.

Sitat fra: http://zaptec.com/zapcharger-smart/

----
Future proof.

Being able to communicate with other devices, makes is possible for the SMART to become even more intelligent, efficient and save the power grid for unwanted strain. The charger speaks all the languages in the device universe fluently, and upgrades its brain wirelessly.

If you upgrade your electrical system from 230V to 400V to increase capacity, the SMART follows. No need to change anything. No need to buy anything. Just turn it back on and it is ready to operate at a new and faster speed.

For owners of larger installations, we will offer SMART PRO software tools, enabling you to monitor and optimise your installed charging stations on the fly, saving time and money in the process.
----

og

----
Power

Power input & output:
IT or TN 1 phase
230V – 10, 16 or 32A
2.2, 3.6 or 7.4kW

TN 3 phase
400V – 10, 16 or 32A
7, 11 or 22kW

Socket type  supported:
IEC 62196 and CE compliance
(Type 2, Mode 3)

Protection:
Internal fuses: 32A
RCD integrated (ground protection, type B)
----
-- -- --
Svart Zoe Intens 2015 (43 kw)
-- -- --

Trekkoppbil

Dersom det er begrensa med strømtilgang ved parkeringsplassene, så kan man først spørre hva flaskehalsen er, og hvilke muligheter man har til å unngå flaskehalsen.
Er det plass til sikringer i skapet som er begrensningen, eller er det trekkerør som ikke har ledig plass, etc.

Er det effektbegrensning, så kan man spørre når det er begrensning, og få detaljer om den.  Det kan være forbrukstopper om ettermiddagen og i kuldeperioder, eller til andre tider. Da kunne man tenke seg faste EVSEr som gir f.eks 6A om ettermiddagen, og kanskje 16A eller 32A om natta. Jeg har aldri hørt om utstyr som har sånne løsninger.

I dette tilfellet oppgir du kun begrensing på antall ladeplasser. Er det begrensa plasser, så kan det være viktig med høy effekt, så man ikke behøver å stå der så lenge.
En 3-fase-kurs med en sikring og 5 ledninger kan mate 3 biler, mens enn enfasekurs på 3 ledninger kan lade normalt en bil, om man ikke setter ned ladestrømmen drastisk for å lade 2 biler på samme fase. Vanligvis vil man muligens ha en sikring til hvert ladepunkt, men i nøden går det ann å finne på uttallige løsninger.
Et spørsmål er om man hvert ladepunkt skal ha 1 fase, eller 3 faser. Det er et spørsmål om ressursbruk og nytte.

Normalt vil jeg fraråde ladeløsninger på under 16A: Det er ganske ukurant. Kommer det fremmede og skal lade på et ladepunkt, så forventer man 16A eller mer, og det vil føre til overbelastning og sikringsbrudd om man har 10A kurs. Ikke alle EVSEr kan justeres under 16A heller.
Om 2 år kan det komme batterier på 60kWt i vanlige biler. For den som kjører langt i hverdagen, så rekker man ikke å lade opp batteriet sjølv om man lader om natta og lader på jobb med 16A: Døgnet har ikke nok timer.
Foreløpig vil de fleste klare seg med 10A når man lader over natta. Men 10A vil ikke være nok til varmapparatet, når man forvarmer bilen, og det fører til at batteriet brukes før man kjører avgårde.  Lader man på dagtid mens man står parkert mellom flere kjøreturer, f.eks under middagen, så vil 10A være for lite, og 32A kan være nyttig.
I en vanskelig situasjon, kan man lade biler ned i 6A, og man kan lade 2 biler på en 16A-fase. Jeg gjorde det sjølv en periode hvor jeg lada 2 biler med 8A hver på en fase på samme kurs, og det fungerte greit over nettene.

Spør du flere elektrikkere om hva flaskehalsen er i borettslaget, så kan du få like mange ulike svar som det elektrikkere.

Jeg synes det er viktig med visjoner om framtida, og åssen bilparken vil se ut om f.eks 5 eller 10 år, og ta det med i vurderingene. Parkerings- og lademuligheter kan få betydning for verdiutvikling i borettslaget og for hvor lett det vil være å selge andeler i framtida.

I et borettslag er det som regel ikke tekniske argumenter som betyr noe. Det som betyr noe, er om det er vilje til å gjøre noe for lading, eller om det er elbilhatere som kjemper mot ladeplasser. Det finnes enkelte av dem også. Borettslag styres av nabofeider, egeninteresser, maktkamper, pamper som skal være eneherskere, andelseiere som støtter hverandre, eller som jobber mot hverandre osv. Akkurat som nasjonale stater runt i verden kan være allt fra makabre diktaturer til frie demokratier, kan også borettslag være diktaturer.
Argumentene man hører fra styre er gjerna begrunna i lover og regler, eller tekniske uttallelser fra fagpersoner, og da dreper man all diskusjon for saken er avgjort av eksterne regler eller naturregler. Men ofte er det bløff eller skjeive framstillinger som det argumenteres med.

elektrolux

Sitat fra: Trekkoppbil på onsdag 02. desember 2015, klokken 23:10
Det kan være forbrukstopper om ettermiddagen og i kuldeperioder, eller til andre tider. Da kunne man tenke seg faste EVSEr som gir f.eks 6A om ettermiddagen, og kanskje 16A eller 32A om natta. Jeg har aldri hørt om utstyr som har sånne løsninger.

Godt skrevet innlegg.

Igjen, Smart har mulighet til å gjøre nettopp det du her etterlyser. Den pares da opp mot husets AMS måler og justerer ladestyrken tilpasset total kapasiteten til bygget.
Stavanger:

Selger ladeutstyr via http://elbilhjelpen.no AS

Har hatt trimma City El, Citroen AX elektro
Har for tiden Tesla S85 VW e-Up, Peugeot P106 og Citroen Saxo, C1 EVie,  og Berlingo nye modellen, div. Think Classic og City 2010 model og Norges eneste Cree SAM og Chin 3 hjuler samt Vectric scooter. Kjøpt Fiat X 1/9 for elektrifisering og venter på Sort Solo EV #635 og Artega Karo for levering sommeren 2020

Daglig leder i elbilhjelpen.no

Vollis47

Takk for mange gode svar og innspill. Med disse på plass er jeg trygg på at vi skal kunne får til en god løsning når behovet for flere ladeplasser øker. Foreløpig skal nok ladingen gå problemfritt med vår lille Peugeot ion på 10A schuko og en muig ny Tesla på en 16A industrikontakt. Vi er også så heldige i vårt lille sameie, som enda ikke er 2 år gammelt, at vi har et styre med positive holdninger. Og til nå har stemningen i hele sameiet vært god på alle måter.
Kristiansand / Egersund, Zaptec Pro ladebokser
Tesla MS 75D, juni 2018
Kia Soul 30kWh, juni 2017 (solgt)
Nissan e-NV 200, februar 2016 (solgt)
Peugeot ion, august 2015 (solgt)

Electrix

Hvis man skal ha et felles anlegg, men internmåling for hver bruker så kan det også være aktuelt å ta kontakt med ladeoperatørene. Jeg vet at i hvert fall GK har løsninger der man kan sette opp doble 22kW stasjoner som er lastbalanserte, og så avtaler man en eller annen delingsmodell for utgifter/intekter. Dette kan være aktuelt mange steder med mange brukere fordi man da slipper mye jobb og utgifter med håndtering av bruk og betaling. I tillegg kan man da inkludere gjestelading på en veldig enkel måte.

I et borettslag der det stadig er utskifting av beboere så vil nok mange komme mye lettere ut av det med å bare betale for ladingen. Da fjerner man risikoen for å investere mye i et anlegg som man ikke får noe igjen for når man flytter.

I eksempelet bruker jeg GK sine priser siden de har en prismodell der man betaler for faktisk bruk på AC, men jeg tipper både de og Fortum kan lage oppsett med lavere pris for faste beboere, men gjør man slik at man får et lite overskudd så kan dette betale ned anlegget. Og alle gjester vil også hjelpe på med å betale ned.

Kjører du f.eks. 12 000 i året og bruker 0,2kWh pr km så blir det 2 400 kWh i året eller 200 kWh i måneden. Med pris 2,40 pr kWh så ender man opp på 480, men da får du 20% rabatt med den nye ordningen så da er man nede på 1,92 kr pr kWh. Med litt hurtiglading i tillegg kommer du gjerne ned på 30% eller kanskje 40% rabatt, dvs du betaler 1,44 kr pr kWh. Det er ikke galt hvis du da slipper alle utgifter med installasjonen. Dette kan da tas av borettslaget og ladeoperatøren som da deler overskuddet og lar dette betale ned installasjonen. Jeg tipper man kan gjøre en god deal her siden det vil være en god måte å knytte til seg mange nye kunder på.

Nissan Leaf, kjøpt ny 2012
Tesla Model 3, kjøpt ny 2019
Kristiansand

© 2024, Norsk elbilforening   |   Personvern, vilkår og informasjonskapsler (cookies)   |   Organisasjonsnummer: 982 352 428 MVA