Bli medlem i Norsk elbilforening og støtt driften av Elbilforum. Som medlem får du i tillegg startpakke, medlemsfordeler og gode tips om elbil og lading. Du blir med i et fellesskap som jobber for mindre utslipp fra veitrafikken. Medlemskap koster 485 kroner per år. elbil.no/medlemskap

Sv: Restkapasitet på batteriet IKKE dekket av garantien på Nissan Leaf

Startet av Griffel, tirsdag 20. mars 2012, klokken 12:34

« forrige - neste »

Griffel

Det dukker stadig opp spørsmål om de nye standardene for lading: Standarden er internationalt harmonisert.
Men det er ikke nødvendigvis forskrifter og utstyr. Derfor finnes det ulike plugger og kontakter i forskjellige land.
Fordelen med at det er harmonisert er at bilfabrikanten kan velge hva slags kontakt han vil ha i bilen, og så levere en ladekabel med bilens plugg i den ene enden og landets plugg i den andre.

Dette er de lademoduser som er definert i Standarden. Men det betyr ikke at bilfabrikanten må inkludere alle disse i sin bil.

Lademodus 1: Tilkobling av den elbilen til strømnettet ved hjelp standardisert kontakt på nettverkssiden, og bruk av beskyttelsesskjerm, nøytralleder og beskyttelses jordleder, ladestrømmen skal være begrenset til 16 A og spenningen til 250 V for enfase vekselstrøm og 480 V trefase vekselstrøm.

I enkelte land er lademodus 1 forbudt (USA), noen land krever Jordfeilbryter i kabelen eller pluggen som ekstra sikkerhet (Tyskland), og noen land at stikkontakten som brukes skal ha en forankoblet jordfeilbryter.

(Dette er det lademodus vi kjenner i våre eldre biler, og det kommer nok til å forsvinne med den "klasiske PSA/Think generasjonen". Hverken Trillingene eller Nissan har valgt å benytte denne mulighete antagelig fordi det krever flere nationale tilpassninger, og ikke kan brukes i USA)

Lademodus 2: Tilkobling av elbilen og en AC-nettverk opp til 32 A og 250 V, enfase, eller trefase opp til 480 V, ved hjelp av standardiserte stikkontakter og bruk av faseledere og nøytralleder og beskyttelsesjordleder. Dette skal fungere sammen fungere sammen med pilot og feilstrømfunksjon som betyr at det mellom den elbilen og pluggen eller som del av en ladekablen er integrert en kontrollboks (in-cabel control box).

(Spesielle krav i USA til hvordan lekkasjestrøm måles, og som enkelt privatimportører av ladekabel fra USA har fått føling med.)  
(ICCB = In-Cable Control Box eller som det heter på Norsk: kladd)

Lademodus 3: Tilkobling av elbilen til strømnettet ved hjelp av en dedikert EVSE, der en pilotfunksjon i elbilen står i forbindelse med EVSE for å kunne koble seg til AC strømnettet.

(EVSE=Electric Vehicle Supply Equipment, bedre kjent som dyrt tilkoblings punkt fra Nissan, eller noe rimligere importert fra UK. Ladepunkt med Mennekes kontakt på veggen Japankontakt i bilen får i dette modus en kabel uten kladd, i likhet med en Tysk produsert bil med Mennekes i bilen. Ulikheten blir den pluggen i ladekablen som kobles til bilen)
(EVSE Inneholder jordfeilbryter og rele som sørger for at tilkobling/frakobling skjer uten spenning, i den Tyske er det en stikkontakt, i den Japanske er ladekablen fast tilkoblet)

Lademodus 4: Tilkobling av elbilen til strømnettet ved hjelp av en ekstern batterilader (DC), der pilotfunksjonen i elbilen kobler laderen til AC strømnettet.
(Kjent fra Nissan, Trilling som CHAdeMO Japansk de-facto standard, EU standard i arbeid)
Hyundai Ionic.
Tidliger mange år i PSA klasiker.

flux


© 2024, Norsk elbilforening   |   Personvern, vilkår og informasjonskapsler (cookies)   |   Organisasjonsnummer: 982 352 428 MVA