Hovedmeny

e-Soul <-> 12Volt batteri

Startet av Usikker, søndag 24. september 2023, klokken 20:47

« forrige - neste »

Daniel80

Hvordan gikk dette?  Hører om flere som har gjentagende problemer med 12volt batteriet på e-Soul (2020->). Er det tilfeldigheter, eller er dette ett problem for mange?
Model 3 LR AWD Boost, H&R senk, 9,5x20 ET30 245/35-20 square,

Usikker

Har ikke hatt noe mere tull men liker ikke at spenninga på bilen stadig er oppe og snuser på 15 Volt
Nå skal den inn på full sjekk igen 3 desember så få vi se hva dem sier
--
:
Kia Soul 30kWh Juli-2017 -> Mai 2021 (64000km, 100% batteri ved salg)
Kia eSoul 64kWh (11kW obc) Juni2021 ->

tronde

Sitat fra: Usikker på torsdag 31. oktober 2024, klokken 20:17Har ikke hatt noe mere tull men liker ikke at spenninga på bilen stadig er oppe og snuser på 15 Volt
Nå skal den inn på full sjekk igen 3 desember så få vi se hva dem sier

Hvis det er bly-sølv-kalsiumbatteri er det ikke gitt at det er feil. De må lades med høyere spenning enn de tradisjonelle bly-antimonbatteriene som begynner å gasse ved 14,4V. Bly-sølv-kalsium er mye brukt i tradisjonelle startbatterier nå, og hvis de lades på vanlig måte med mindre enn 14,4V blir de aldri fulladet.

Bly-sølv-kalsium vil gjerne ha 14,8V, og noen ganger litt mer. Det er mange bilprodusenter som ikke har fått med seg dette, og det vil ikke forundre om det også gjelder 12V batteriet i elbiler gitt hvor mange som har problemer med dem.

Usikker

Jaja...   da har bilen vært på service og fått enda et nytt 12v batteri, holdt nesten ett år da..  ;)
--
:
Kia Soul 30kWh Juli-2017 -> Mai 2021 (64000km, 100% batteri ved salg)
Kia eSoul 64kWh (11kW obc) Juni2021 ->

tronde

Sitat fra: Usikker på tirsdag 03. desember 2024, klokken 19:58Jaja...  da har bilen vært på service og fått enda et nytt 12v batteri, holdt nesten ett år da..  ;)
Kan du ta et bilde av etiketten på det batteriet og legge ut? Problemer med 12V i elbiler er interessant, og det må være noe grunnleggende galt i hvordan enkelte produsenter bruker dem.

Usikker

Bilde sier ikke så mye... et KIA "oem" batteri som ble satt inn denne gangen, ikke maken til noe av det jeg har sett tidligere, heller ikke på forrige Kia'n jeg hadde
Feilen med mange elbiler er at 12v laderen som kommer fra 400v systemet er for svak, den trøkker inn nok strøm, hjelper lite med høy spenning hvis det ikke er noe strøm med, i tillegg er jo mange biler online som bruker strøm og hvis de ikke har integrert vedlikeholdslading av 12v batteriet når bilen er avslått dreper man sake men sikkert batteriet.
Nå vet jeg at den modellen jeg har nå har vedlikehold av batteriet når den er avslått men det hjelper lite hvis vedlikeholdet er for svakt.
Har ikke giddi å sjekka så mye på den jeg har nå men spenning er i allefall økt til over 14v i ledningsnettet men får se om jeg en dag gidder å koble inn amp. meter for å måle strøm inn i batteriet.
--
:
Kia Soul 30kWh Juli-2017 -> Mai 2021 (64000km, 100% batteri ved salg)
Kia eSoul 64kWh (11kW obc) Juni2021 ->

hanche

#21
Batterispenningen avhenger essensielt av to faktorer: Ladetilstand (SOC) og strøm (forbruk minus ladestrøm). Hvis batterispenningen er over 14 V, er det ganske sikkert en betydelig ladestrøm inn på batteriet.

Lagt til litt senere: Med andre ord, det er fysisk umulig for laderen å levere spenning uten tilsvarende strøm til batteriet. Men den nøyaktige sammenhengen mellom strøm og spenning kan selvsagt variere fra ett batteri til et annet.)

Jeg hadde selv flatt 12V-batteri nylig – det er tredje gang, tror jeg, i de drøyt fire årene jeg har hatt bilen. Da jeg fikk liv i bilen, målte jeg batterispenningen til 14.1 V mens bilen var skrudd på. Jeg regnet med at den ladet OK da, og jeg har ikke hatt problemer siden. I mitt tilfelle tror jeg ikke problemet er at ladingen av batteriet er generelt for svak, men heller at kretsen som skal slå inn lading fra 400V-batteriet av og til ikke gjør som den skal. (Denne gangen var batteriet så flatt at jeg måtte bruke fysisk nøkkel for å åpne bilen – et lite eventyr i seg selv, siden jeg ikke hadde gjort det før.)
Trondheim; Kia Soul 2016 · 2018 · 2020
– ingen planer om nye bilkjøp på laaang tid –

tronde

Jeg tror det kan være mer interessant å logge strømmen ut av batteriet når bilen er avslått, enn hva som kommer inn.

Jeg har sett flere bruktbiltester, bl.a fra Naf som tester CCA på batteriene. Det skurrer kraftig for meg, for CCA er kun relevant for rene startbatterier. Jeg har også sett bilder av batterier som har oppgitt CCA, og det tyder på at det er et startbatteri.

Startbatterier er laget for å gi svært høy strøm i noen sekunder, og så lades hurtig opp igjen. Disse batteriene tåler ikke dyputlading, og er lite egnet som energilager for noe som trekker lav strøm i lang tid, slik en elbil vil gjøre. Det å kople inn kontaktorene for hovedbatteriet er ikke i nærheten av å dra så mye strøm som en startmotor.

Hvis de har valgt startbatteri fordi de er laget for å lades opp fort, og samtidig dyputlader dem hele tiden, er det ikke noe merkelig at de dør etter kort tid.


Usikker

Lading av 12v batteriet på en bil er vidt forskjellig på en El og Fossil.

På fossiler har du dynamo / generator og den er satt opp ganske enkelt.
Her er det en regulator som styrer spenning/strøm og spenning skal ligge litt over 14v maks og Amp/Strøm er satt ut ifra viklinger på Rotor og Stator.
Spenning er også temperatur styrt i den forstand at når det er kaldt skal spenning være høyere enn når det er varmt men spenning skal ikke under ca. 13v.
Strøm styres ut ifra hva bilen trenger og dette regulerer seg selv.
På min fossil har jeg en 95 Amp dynamo og dette holder greit for å holde liv i alt i bilen + en del som går med til lysrekka i front... der går det med ca. 25Amp.

På en El er det helt annerledes, der kan man nesten si at det sitter en batterilader fra 400v batteriet som skal forsyne alt av 12v som bilen trenger og det er her det svikter i mange ledd.
Hadde det bare vært en batterilader som ga f.eks. 50Amp og dytta det ut i ledningsnettet etter behov hadde det vært greit men så enkelt har de ikke laga det.
12v forbruk i en El bil er nøye beregnet sånn at det ikke skal brukes mer strøm enn nødvendig og det sitter shunt målere rundt som rapporterer tilbake forbruk sånn at det ikke lages for mye strøm.
På 12v batteriet sitter det også en shunt noe som forteller meg at strøm inn og ut av batteriet blir kontrollert og hvorfor de da ikke klarer å dytte på mer strøm i et startbatteri skjønner jeg ikke.
Det er jo ikke noe BMS i det batteriet så de stoler 100% på sine beregninger og hva shunten rapporterer.

Ut ifra hvordan dette fungerer så er det neste det samme hva slags batteri de putter i bilen, de må først få kontroll på ladeenheten mot batteriet sånn at det hele tiden får nok strøm, spenninga har de jo... det er strømflyten som er for liten


Når det gjelder strøm og spenning lever dette hver for seg, null stress med 14v spenning og 0,2Amp strøm, dette styrer den laderen de benytter en plass i bilen.
Som eksempel: har et LAB power her på benken.. Satt opp med 13,2v og Amp kan justeres fritt fra 0,5 til 10 Amp med stabil 13,2v, trekker jeg mer enn 10Amp faller spenninga
--
:
Kia Soul 30kWh Juli-2017 -> Mai 2021 (64000km, 100% batteri ved salg)
Kia eSoul 64kWh (11kW obc) Juni2021 ->

hanche

Det er mye ved det du skriver jeg ikke forstår, men la meg bare gripe fatt i siste avsnitt som en start:

Sitat fra: Usikker på lørdag 21. desember 2024, klokken 17:04Når det gjelder strøm og spenning lever dette hver for seg, null stress med 14v spenning og 0,2Amp strøm, dette styrer den laderen de benytter en plass i bilen.
Som eksempel: har et LAB power her på benken.. Satt opp med 13,2v og Amp kan justeres fritt fra 0,5 til 10 Amp med stabil 13,2v, trekker jeg mer enn 10Amp faller spenninga


Hvis du også har en motstand liggende, la oss si en på 10 Ω, og kobler den på en spenningskilde som leverer 13,2 V, så går det en strøm 1,32 A i motstanden, hverken mer eller mindre. (Dette gir en oppvarmingseffekt på drøyt 17 W, så dette bør være en stor og kraftig motstand.) Hvis du har en boks som klarer å legge 13,2 V på motstanden og samtidig bare levere 0,5 A, så vil jeg betrakte det som ren magi.

Men det er kanskje ikke det du sier? Kan du forklare nærmere?

Et batteri er ikke helt ulikt en motstand. Den viktigste forskjellen er at batteriet har en spenning over polene når det ikke går strøm i det. Det er vanlig å tenke på et fysisk batteri som et ideelt batteri seriekoblet med en motstand. Samme betraktninger gjelder her: Hvis spenningen over polene ikke er like hvilespenningen, så går det strøm i batteriet.

Jeg er også usikker på hva du mener med en shunt. Slik jeg er vant til å tenke på det, er en shunt noe man parallellkobler med en annen komponent eller krets.

Jeg lar resten ligge til senere. Det er snart jul, og lite tid til en lengre diskusjon om temaet.
Trondheim; Kia Soul 2016 · 2018 · 2020
– ingen planer om nye bilkjøp på laaang tid –

tronde

Problemet med startbatterier er at de blir effektivt drept av dyputladinger. Hvordan de lades opp, betyr ingen ting for akkurat det.

Når det er mange elbiler som har store problemer med 12V-batteriene, og det også ser ut som de samme bilene bruker startbatterier, lukter det trøbbel lang vei.


Usikker

Sitat fra: hanche på lørdag 21. desember 2024, klokken 20:13
SitatNår det gjelder strøm og spenning lever dette hver for seg, null stress med 14v spenning og 0,2Amp strøm, dette styrer den laderen de benytter en plass i bilen.
Som eksempel: har et LAB power her på benken.. Satt opp med 13,2v og Amp kan justeres fritt fra 0,5 til 10 Amp med stabil 13,2v, trekker jeg mer enn 10Amp faller spenninga

Hvis du også har en motstand liggende, la oss si en på 10 Ω, og kobler den på en spenningskilde som leverer 13,2 V, så går det en strøm 1,32 A i motstanden, hverken mer eller mindre. (Dette gir en oppvarmingseffekt på drøyt 17 W, så dette bør være en stor og kraftig motstand.) Hvis du har en boks som klarer å legge 13,2 V på motstanden og samtidig bare levere 0,5 A, så vil jeg betrakte det som ren magi.

Men det er kanskje ikke det du sier? Kan du forklare nærmere?

Litt enkelt;
Har en 12v radio som ikke starter før den får 2 Amp
Spenning får den (12v) men elektronikken fyrer ikke før det er nok strøm til å dra igang alt som er inni der



Sitat fra: hanche på lørdag 21. desember 2024, klokken 20:13Jeg er også usikker på hva du mener med en shunt. Slik jeg er vant til å tenke på det, er en shunt noe man parallellkobler med en annen komponent eller krets.

Bare en mellomkobling på en leder med et bestemt tversnitt og så måles det spenning på hver side av den som benyttes opp mot Amp forbruk

Den forrige Kia'n vi hadde var utstyrt med det samme og den klarte de å ødelegge en gang da jeg fikk nytt batteri

Men enig... vi tar julefeie, må innom Kia en gang til, de klarte ikke å fikse lyset i ladeluka, brudd på en kabel en plass men sensorene i luka er i orden igjen

--
:
Kia Soul 30kWh Juli-2017 -> Mai 2021 (64000km, 100% batteri ved salg)
Kia eSoul 64kWh (11kW obc) Juni2021 ->

© 2025, Norsk elbilforening   |   Personvern, vilkår og informasjonskapsler (cookies)   |   Organisasjonsnummer: 982 352 428 MVA