Nissan Leaf eller Renault Zoe?

Startet av Cabsav, tirsdag 18. oktober 2022, klokken 12:18

« forrige - neste »

Cabsav

Har omsider kommet frem til disse to alternativene når jeg nå skal kjøpe meg min første el-bil. Innenfor mitt budsjett kan jeg få disse to brukt, fra 2015-modell til max 2018 (Zoe) og 2017 (Leaf). Noen som har noen formening om hvilken som er mest valuta for pengene? Jeg kjører mest til og fra jobb, så trenger ikke all verden med bil, men vært fint med en som kommer seg OK frem på glatta på vinteren. Har ikke barn så trenger ikke en familiebil.

Electric cars in Norway

#1
Smart valg. Gode biler begge to. Zoe 18 mod da har du 40 pakka og god rekkevidde men litt dårlig plass i bakseter. 50 som kom seinere har også hurtiglading. Sjekk alt av forstillings stag mm for det er en svakhet. Sjekk om du får med hytteladern for den er verdt 12 ekstra som du jo kan selge på Finn hvis du ikke trenger den. Mener det var også på 18 de hadde det tilbudet med gratis lader.... Dupoint... eller hva den her. Får du med den også trenger du bare trikker til montering.

Leaf er som banken, ikke noe tull der.

Uansett merke, helst norsk bil og med godt servicehefte :+1:


automat

Zoe krever en transformator for å lade på 230V-IT-nett, som finnes i store deler av Norge. Ikke alle transformatorløsningene som finnes er like elegante. Så du må passe  på å ha en ladeløsning tilpasset ditt hehov. Har du 400V-TN-nett blir det straks mye enklere.

Leaf bruker den tapende Chademo-standarden til hurtiglading. Man må derfor regne med dårligere hurtigladetilbud enn med CCS-biler.
Audun Torsdalen
Styremedlem Østfold Elbilforening 2022-
2014 Peugeot iOn
2017 Tesla mod X75D
2018 Hyundai Ioniq

Electric cars in Norway

Sitat
Leaf bruker den tapende Chademo-standarden til hurtiglading. Man må derfor regne med dårligere hurtigladetilbud enn med CCS-biler.

Jepp, trist men slik går utviklingen...

Cabsav

Hmm takk for svar! Vi har CCS-lader så da vil jeg helst ha en bil som kan lades med det. Hva med e-golf? Ser ut som det nyeste jeg kan få der er en 2016-modell.

Svk

E-golf forsvant vel for litt siden. Id overtok vel
Men får vel nyere enn 2016

Electric cars in Norway

#6
Sitat fra: Cabsav på tirsdag 18. oktober 2022, klokken 19:51
Hmm takk for svar! Vi har CCS-lader så da vil jeg helst ha en bil som kan lades med det. Hva med e-golf? Ser ut som det nyeste jeg kan få der er en 2016-modell.
Bare kjøp e-golf[emoji108], men jeg ville da hvis jeg var deg sett om du kan få den «FL300 versjon» som kom fra og med 2018.

syklisten

Sitat fra: Cabsav på tirsdag 18. oktober 2022, klokken 19:51
Hmm takk for svar! Vi har CCS-lader så da vil jeg helst ha en bil som kan lades med det. Hva med e-golf? Ser ut som det nyeste jeg kan få der er en 2016-modell.

Hvis det er ladeboksen hjemme du tenker på så er den hverken Chademo eller CCS, men bare pluggen i kabelen som avgjør (Type 1 eller Type 2), og ombordladeren i bilen som gjør jobben.
Det er når du lader på en hurtiglader at Chademo eller CCS kommer i spill.
2020 Kia e-Soul
2016 Kia Soul EV - solgt

edyrli

Gjorde samme vurdering i vår. Maks 120.000, Leaf, e-Golf eller Zoe.
Jeg endte opp med Zoe ZE40 2017 grunnet jeg konkluderte jeg kom til å sette pris på den ekstra rekkevidden. Den skal klare greit 200km hele vinteren imens de to andre i 2015-16 utgaver kanskje er nede mot 100km på kalde dager.
Ellers hadde jeg allerede 22kW type 2 lader i garasjen samt jeg var ute etter en litt kompakt bybil.
Leaf er nok den av disse med minst feil imens e-Golf gir best kjørecomfort og har CCS/Type 2 som er et stort pluss. Leaf diskvalifiserte seg i stor grad med Chademo og Type 1 plugg.
2021 BYD Tang
2020 SEAT Mii Electric
1996 Suzuki LS-650 Savage

Trekkoppbil

#9
Framkommelighet på vinteren
Her gjelder det å sjekke vektfordeling mellom foran og bak. Det er litt jobb å finne data om bilmodellene på nett, men jeg vil anbefale å gjøre det. Jeg har inntrykk av at Leaf kommer bra ut i klassen.
Nå det gjelder dekk, har jeg god erfaring med Hakka R2 og R3. R5 er det nyeste jeg har hørt om. Stor hjuldiameter trur jeg er en fordel for framdrift. Det finnes ulike meinger om hvor breie dekk man bør ha, og det kan avhenge av føret.
Leaf har romslige hjulbuer, hvor det er greit å jobbe med å sette på kjettinger.

Lademuligheter
Det er en del gode kommentarer i tråden her, men det er mye usammenhengde om ladeinntak.

Litt avhengig av variant og utstrysnivå:

  • Zoe er god på semihurtig lading, siden den støtter 3-fase
  • Leaf er god på saktelading og hurtiglading, siden den støtter IT og DC
Leaf og Zoe har hver sine muligheter, avhengig av hva slags strømnett du skal lade på.

Likestrømslading
For å kunne hurtiglade, trenger man likestrømsport på bilen. Den kalles ofte hurtigladeport.  Zoe har tradisjonelt sett ikke hurtigladeport, men jeg trur det er kommet på nyere årganger. Leaf har en hurtigladeport av typen Chademo, med unntak av sjeldne eksemplarer.  Det er populært å dra diskusjoner over på holdninger man har til Chademo og CCS, men jeg kan ikke se at det har noen vesentlig betydning hvilken av disse 2 portene man har. Det vesentlige er om bilen har hurtigladeport eller ikke.
Med Leaf 24kwt har jeg erfaring med å få 48kw ved hurtiglading, opptil ca 40-60% SOC. Det forutsetter ganske nytt eller friskt batteri og grei tempratur på batteriet, og ladehastigheten kan bli en brøkdel under dårlige forhold,og batterier med kuldegrader bør man ikke hurtiglade. I alle fall ikke så høyt opp. Med Leaf 30kwt, kan man få full ladehastighet på høyere SOC, men da kan batteriet gå varmt og få kort levetid. Under ugunstige forhold, får du ikke høyere effekt en du kan få med 3-faseding med Zoe.

Vekselsstrømlading
Til hjemmelading, og ved offentlige parkeringsplasser, er det vanlig med AC-lading, på enten 1-fase eller 3-fase. Her må bilen likerette sjølv, og man får effekttap på kanskje 20%.
Da gjelder det å ha en ekstern Evse, som har passende støpsler til de kontaktene du skal lade fra.
3-fasebiler har type2-inntak, mens Leaf har type1-inntak, så det gjelder å bruke en EVSE som passer bilen også.


3-faselading
Fordelen med Zoe, er at den støtter 3-faselading. Det krever nok at du er tilkopla et strømnett av typen TN, som kjennetegnes av røde 3-fasekontakter.
Med 3-faselading får du 3 ganger raskere lading hjemme, og på enkelte offentlige ladestasjoner, enn med en-faselading. Etter det jeg har forstått er det mange Zoe som støtter 32A som bruker ca 22kw, og enkelte utgaver hadde støtte for 44kw.
Sjølv så har jeg gammelt hus fra før elbiltiden, hvor det er kun 16A stikkontakter i garasjen, og da får jeg kun 11kw effekt, og ca 9kw lading etter likeretting.
Skal du lade fra 3-fase med Leaf, så trenger du en ekstra boks, for å likerette, og for å ha overgang til Chademo, men det koster for noen titusener, og det er vel ingen som investerer i det til privat bruk.
En fordel med 3-faselading, er at man kan lade raskt opp når strømmen er billig.  Langs veien har jeg ansett det som en fordel, når det er en times ventetid på DC-lading, så kan AC-lading være til hjelp, på tross av at man får bare halv effekt.

Enfaselading
Lader du på en vanlig 16A kurs, så kan du få ca 3,7kw effekt, og 3 kw inn på batteriet.
Begrensingen til Zoe, er at du trenger ekstern boks, om du skal lade fra IT-nett som er utbredt mange steder i Norge.
Begrensningen til Leaf er at den kommer i 2 varianter. En som støtter i overkant av 16A, og som kan være utbredt på europeiske Leafer, mens USA-Leafer fra 2013 er stort sett på 32 A. Det er ikke så ofte man finner blå enfasekontakter på 32A rundt omkring, men det er en del offentlige ladere med type2-uttak som er på 32A, og som man kan bruke med en type2 til type 1 kabel.

Batterityper
Ulike batterier har ganske ulike karakteristikker. Størrelsen på batteriet, og hvordan det er holdt, kan bety mye for ladekarakteristikk og varmgang. 30kwt-batteriet til Leaf kan være følsomt for hvordan det blir behandla.

automat

Sitat fra: Trekkoppbil på mandag 24. oktober 2022, klokken 10:08
Leaf har en hurtigladeport av typen Chademo, med unntak av sjeldne eksemplarer.  Det er populært å dra diskusjoner over på holdninger man har til Chademo og CCS, men jeg kan ikke se at det har noen vesentlig betydning hvilken av disse 2 portene man har. Det vesentlige er om bilen har hurtigladeport eller ikke.


Jeg har sett Chademobiler stå i ladekø fordi de få kombinerte laderne er opptatt av CCS-biler. Samtidig som det er ledige CCS-ladere. I tillegg har man Ionity og Tesla som kun tilbyr CCS. Man skal derfor ikke undervurdere det dårligere Chademo-tilbudet. Og utviklingen går neppe i Chademos favør.
Audun Torsdalen
Styremedlem Østfold Elbilforening 2022-
2014 Peugeot iOn
2017 Tesla mod X75D
2018 Hyundai Ioniq

© 2025, Norsk elbilforening   |   Personvern, vilkår og informasjonskapsler (cookies)   |   Organisasjonsnummer: 982 352 428 MVA