Bli medlem i Norsk elbilforening og støtt driften av Elbilforum. Som medlem får du i tillegg startpakke, medlemsfordeler og gode tips om elbil og lading. Du blir med i et fellesskap som jobber for mindre utslipp fra veitrafikken. Medlemskap koster 485 kroner per år. elbil.no/medlemskap
Hovedmeny

Sv: Hyggelige elbilister

Startet av e-curious, mandag 27. juli 2015, klokken 09:01

« forrige - neste »

e-curious

Hva vil den største begrensende faktor være på et batteri, er det bruken eller aldringen?
E-Golf har fks. en garanti på 70% på batteriet ved 160.000km/8år.

Kan man regne med at dette vil kunne tilsvare 70% etter 16år dersom man kjører 10.000km i året, eller er det 70% kapasitet uansett etter 8år?

Ser at maks. tilgjengelig kapasitet av batteriet ikke er det samme som total kapasitet på batteriet (bruttokapasitet 24,2 kWh, tilgjengelig 21,2 kWh).  Er det "overskytende" for å kompensere slitasje i batteriet de første årene (slik at man opplever en relativt raskere slitasje årene etter)?

Espen Hugaas Andersen

#1
Sitat fra: e-curious på lørdag 20. juni 2015, klokken 16:43Kan man regne med at dette vil kunne tilsvare 70% etter 16år dersom man kjører 10.000km i året, eller er det 70% kapasitet uansett etter 8år?
De studiene som er gjort tilsier at det er bruk som har størst virkning. F.eks viste denne studien utført på Roadster et tap på 0,1% per 1000 km, og ingen målbar påvirkning av alder.

Men det som er viktig å huske er at de første li-ion batteriene ble kommersielt tilgengelige i 1991. Det vil si at ingen har meningsfulle data på noen som helst type li-ion batteri som er eldre enn 24 år. En del produsenter (inkludert VW) bruker en type li-ion som kalles NMC, og denne kom på markedet i 2008, altså er det tilnærmet ingen data på denne typen batterier som er eldre enn 7 år. NCA, som Tesla bruker, er fra 1999. LMO, som Nissan bruker, er fra 1996.

Her er det mye usikkerhet, men alt tyder på at det er bruk som er viktigst.
Sitat fra: e-curious på lørdag 20. juni 2015, klokken 16:43Ser at maks. tilgjengelig kapasitet av batteriet ikke er det samme som total kapasitet på batteriet (bruttokapasitet 24,2 kWh, tilgjengelig 21,2 kWh).  Er det "overskytende" for å kompensere slitasje i batteriet de første årene (slik at man opplever en relativt raskere slitasje årene etter)?
Batteriene har alltid en buffer i topp og bunn, da slitasjen er betydelig større om man lader helt ut eller helt opp. Om (eller til hvilken grad) denne bufferen justeres ettersom batteriet taper seg vil nok variere fra produsent til produsent.
Model X 100D.
Cybertruck reservasjon.

Espen Hugaas Andersen

#2
En annen ting som er greit å huske på er at garanti er *ikke* det samme som forventet levetid. Av de fleste bilprdusenter får man 5 års garanti på dieselmotorer, men de varer som regel lengre enn 5 år. I USA får man ofte bare 3 års garanti, uten at det betyr at motorene er noe dårligere der borte.

Bilprodusentene legger alltid inn en margin mellom garantien og forventet levetid. Denne marginen kan være liten og den kan være stor.
Model X 100D.
Cybertruck reservasjon.

tomrh

Erfaringer fra trilling- og Leaf-forumene kan tyde på at alder er viktigere enn bruk. De som har nyere årsmodeller men har kjørt grisemye, virker å ha bedre batterikapasitet enn de som kjører lite men har eldre modeller. En årsak kan være at de som kjører lite, oftere lar bilen stå fulladet over tid - noe som er kjent for å øke batterislitasje.
Stjørdal
2019 Nissan e-NV200, 20.000 km
2012 Nissan Leaf (kjøpt -14), 180.000 km  
2012 Mitsubishi i-MiEV, 170.000 km

emil

Sitat fra: tomrh på lørdag 20. juni 2015, klokken 19:10
Erfaringer fra trilling- og Leaf-forumene kan tyde på at alder er viktigere enn bruk. De som har nyere årsmodeller men har kjørt grisemye, virker å ha bedre batterikapasitet enn de som kjører lite men har eldre modeller. En årsak kan være at de som kjører lite, oftere lar bilen stå fulladet over tid - noe som er kjent for å øke batterislitasje.

Mitt inntrykk av Leaf-pakkene fra det som har blitt postet av LeafSpy-data er at det er litt tilfeldig om man har perfekt pakke eller 10-15% tap uten at det er noen direkte relasjon til hverken alder eller bruk. Da holdt USA-biler utenom.

Ferry

Sitat fra: Espen Hugaas Andersen på lørdag 20. juni 2015, klokken 16:59
Men det som er viktig å huske er at de første li-ion batteriene ble kommersielt tilgengelige i 1991. Det vil si at ingen har meningsfulle data på noen som helst type li-ion batteri som er eldre enn 24 år.

Er det noen elbiler med litiumbatterier som har fått nevneverdige problemer ennå? Hvor gamle har de eldste "litiumbilene" rukket å bli? Er det noen sammenlignbare systemer som er eldre og kan gi en pekepinn? Batteridriller er ikke akkurat i samme liga. De eldste litiumbatteriene jeg har er små lipoer til modellhobby. De bytter jeg relativt ofte, men jeg har noen som er 7-8 år gamle. Har tatt vare på noen av dem. Tror ikke de yter så høy effekt lengre, men de er ikke defekte. Har en Macbook fra 2007 som fremdeles har ok batteri. Den har vært i daglig bruk i snart åtte år!

Trekkoppbil

Jeg er ikke så redd for bruk, men for misbruk.

Det sies at det som sliter lithiumceller, er fulle oppladinger, og djupe utladinger. I mellom er det et stort arbeidsområdet hvor bruken ikke sliter stort. Arbeidsområdet på elbiler er nok ganske begensa, men det er også opptil bilisten hvordan han bruker batteriet.
Opplading i sprengkulde kan også tære på batteriet.
Å lade opp batteri fullt opp og lågt ned, behøver ikke ha så mye å si, men gjør man det flere ganger om dagen, så blir regnestykket ett annet.

Uforsvarlig lagring er det jeg kanskje er mest redd for.
Høye temperaturer forkorter levetida ganske fort. Litt avhengig av kjemien i cellene.
Lagring av tomt batteri, er jeg også svært redd for.
Langtidslagring av fullt batteri, reduserer også levetida mer enn lagring av et batteri som ikke er lada fullt opp.
http://www.electricvehiclewiki.com/Battery_Capacity_Loss

e-curious

Kan usikkerheten rundt hvordan batteriet er behandlet påvirke annenhåndsverdien?

© 2025, Norsk elbilforening   |   Personvern, vilkår og informasjonskapsler (cookies)   |   Organisasjonsnummer: 982 352 428 MVA