Bli medlem i Norsk elbilforening og støtt driften av Elbilforum. Som medlem får du i tillegg startpakke, medlemsfordeler og gode tips om elbil og lading. Du blir med i et fellesskap som jobber for mindre utslipp fra veitrafikken. Medlemskap koster 485 kroner per år. elbil.no/medlemskap
Hovedmeny
meny

Vis innlegg

Denne delen lar deg se alle innlegg laget av dette medlemmet. Merk at du bare kan se innlegg gjort i områder du har tilgang til.

Vis innleggmeny

Meldinger - ThomasEL

#1
Alternativ energi / Sv: Solcelleanlegg
søndag 08. oktober 2017, klokken 22:21
Sitat fra: ToreB på søndag 08. oktober 2017, klokken 21:11
Gratulerer! Hvor kjøpte du dette? Monterte du selv eller fikk du det satt opp?


Takk for det!
Har kjøpt hos Tradewinds i Kristiansand. Jeg monterer selv.
#2
Alternativ energi / Sv: Solcelleanlegg
søndag 08. oktober 2017, klokken 20:45
Har oppgradert mitt anlegg fra 1,5kWp til 4,5kWp. Har bygd ny garasje og kledd sørsiden av taket med 12 REC-panel (Elkem Solar). Selv på en oktoberdag fikk jeg 65% mer energi (kWt) enn den beste sommerdagen med det "gamle" anlegget.
   Jeg har pga varierende skygge gått for mikroinvertere i hele anlegget. Noe dyrere, men siden disse inverterne har galvanisk skille, faller kravet om jordfeilvern type B bort. Blir spennende å følge produksjonen framover, selv om vi nå går inn i ei "tung" tid....
#3
Opel Ampera-e / Chevy Bolt / Sv: Fulladet og rekkevidde
torsdag 07. september 2017, klokken 21:50
Nå har jeg bare erfaring med Nissan Leaf, men 99% sikker på at det samme gjelder:

Denne estimeringen av rekkevidde baserer seg på hvor stort energitrekket har vært de siste kilometrene (eller milene) du kjørte...

At den plutselig viser mindre enn da du fikk den, er derfor på ingen måte noe tegn på at batteriet har tapt seg. Forsøk å parkere bilen etter en laaang nedoverbakke. Da vil den typisk vise økt rekkevidde.

Kan ellers nevne at vi på Leafforumet ofte kaller denne rekkeviddemåleren for "Komiske Ali", oppkalt etter Saddam Husseins talerør i media, da han latterlig optimistisk forkynte at seieren var nær ;-)
#4
Alternativ energi / Sv: Energimålernes virkemåte
torsdag 22. juni 2017, klokken 09:49
Takk!
Konklusjonen på problemstillingen blir vel da følgende:

- Med gammeldags enveismåler er det svært viktig at enfaset inverter kobles til en fase som vanligvis har last/forbruk på dagtid. Hvis ikke får man ikke utnyttet egenprodusert strøm, man gir den bort.

- Med toveis ams-måler spiller det ingen rolle hvilken fase man kobler PV-anlegget inn på.
#5
Alternativ energi / Energimålernes virkemåte
onsdag 21. juni 2017, klokken 12:47
I dag gjorde jeg en skuffende oppdagelse vedrørende energimåleren min i sikringsskapet. Jeg har digital måler, men har foreløpig ikke fått den nye ams-måleren (smartmåleren). (Til tross for at jeg er plusskunde får jeg den visstnok ikke på ei stund enda)

Jeg hadde forstått det som at energimålerne hele tiden måler netto samlet energistrøm over alle tre fasene...

Men i dag oppdaget jeg følgende:

- Solcelleanlegget mater inn ca 1200W (kontrollmålt ca 5 ampere strøm med tangamperemeter ved sikringen i sikringsskapet for å være sikker). Inverteren er enfaset og koblet til L1-L2 på faseskinnen.

- Ved et forbruk på 1500w på en av de andre fasene hadde jeg ingen nytte av solstrømproduksjonen. Måleren registrerte fortsatt 1500W forbruk.

Det må jo rett og slett bety at jeg mater 1200W ut på nettet (gratis energi for nettselskapet) mens jeg samtidig kjøper 1500W fra nettselskapet.

På en måte er det jo en logikk i dette, all den tid det er snakk om produksjon og forbruk på ulike faser. Men jeg har forstått andre tråder her på forumet om emnet slik at måleren registrerer netto. Altså at måleren kun skulle registrert 1500W-1200W = 300W

Slik det ser ut til å være nå, er det jo ekstremt viktig å koble solcelleanlegget til samme fase som de forbrukskursene som typisk er i bruk på dagtid!!

Noen tanker? Er dette i strid med hva andre har erfart/lært? Handler dette om type måler?
#6
Alternativ energi / Sv: Solcelleanlegg
mandag 19. juni 2017, klokken 22:15
Edit: Er det ingen som har satt seg inn i hvordan det skal kobles? Eller har studert hva elektrikeren har gjort hos dere?

Hvordan har elektriker koblet 230V-vekselstrømmen fra inverter(e) inn i sikringsskapet hos dere?
- Inn i "toppen" på en ny sikring som er festet til faseskinna i bunnen, slik at det blir som en vanlig forbrukssikring bare at strømmen går motsatt vei, fra topp til bunn?
- Inn i bunnen av ny sikring og kabel fra toppen av denne sikringen og til faseskinna, slik at det minner mer om en hovedsikring der innmating skjer under, og strømmen går "normal" vei gjennom sikringen?

(NB! Jeg er klar over at vi snakker vekselstrøm her, slik at når jeg skriver om strømretning, så mener jeg ikke bokstavlig, men derimot hvilken side av sikringen innmating skjer på.)

Og de av dere som har fått inn jordfeilbryter type B, hvor er den plassert?
- Mellom topolet sikring og faseskinne?
- Mellom inverter og topolet sikring?
#7
Alternativ energi / Sv: Microinvertere i GRID-anlegg
mandag 19. juni 2017, klokken 08:42
Foreløpig ser det ikke ut som det er veldig mange her på forumet som har montert mikroinvertere, så usikker på hvor mye svar som kommer her, BNO.

Selv har jeg bare hatt anlegget i drift en måneds tid, så selvsagt veldig vanskelig å si noe verken om holdbarhet eller ytelse over tid. Men foreløpig kan jeg oppsummere slik:

- Ekstremt enkelt å montere.
- Kun en 50cm DC-kabel på taket mellom panel og inverter, maks 35 volt. Vanlig 230V AC-strøm i kabel fra hustak og ned. Ingen strømførende ledning/spenning mellom tak og sikringsskap når sikring er avslått/nettstrøm borte. = Økt sikkerhet
- Jeg har foreløpig knapt vært oppe i peakpower fra anlegget mitt, men det gjelder nå egentlig uavhengig av inverter, vil jeg tro. Erfaringsmessig fra hytteanlegg (off grid) er at det stort sett bare er på klare, kalde mars- og aprildager man når peakeffekt.

- Jeg skal i løpet av sommeren installere 3,5 kWp til, på nyoppsatt garasje. Alt tyder på at jeg også velger mikroinvertere her. Ikke minst siden jeg i perioder av året tidvis vil få noen små skygger fra telefonledninger og stolper på noen av panelene.

Jeg vet det finnes andre løsninger for å redusere virkningen av skygge, både spesielle "optimizere" og spesielle paneltyper der cellene er koblet sammen annerledes. Hvorvidt det er mikroinvertere med "vanlige" paneler eller stringinvertere med slike optimaliserte paneler som vil vinne fram de neste årene, er vel ikke så lett å spå....
#8
Alternativ energi / Sv: Solcelleanlegg
onsdag 14. juni 2017, klokken 21:21
Bare et lite installasjonsteknisk spørsmål til her:
(Neida, jeg skal IKKE koble i sikringsskapet selv, men det er første gang installatør kobler til et PV-anlegg, så alt går mye fortere om jeg vet nøyaktig hvordan)

Normal når man bruker et B-vern (eller annen separat jordfeilbryter) så er jo rekkefølgen slik:
Innmatet strøm - jordfeilbryter - enfasete sikringer

Men her må det vel bli motsatt? Altså:
Innmatet strøm i kabel fra tre stk enfasete invertere - tre enfasete sikringer - felles jodfeilbryter type B

Eller tenker du at man rett og slett bruker én trefaset sikring i stedet for tre stk enfasete? Og kobler de tre inverterne inn på henholdsvis L1-L2, L2-L3 og L1-L3 på denne ene trefasete sikringen? Som så igjen er koblet til jordfeilbryter og deretter distribueres ut på faseskinnen?
#9
Alternativ energi / Sv: Solcelleanlegg
onsdag 14. juni 2017, klokken 09:39
Til dere andre som har installert solcelleanlegg:
Har installatør stilt krav om og installert B-vern (jordfeilbryter type B) på den sikringskursen inverteren har blitt koblet inn på? Og hvis man skal fordele enfasete invertere på alle tre fasene (altså tre sikringer), kan man da i såfall bruke en felles type B jordfeilbryter for alle disse tre sikringene?
#10
Alternativ energi / Microinvertere i GRID-anlegg
tirsdag 30. mai 2017, klokken 09:28
Er det andre her som har installert solcelleanlegg med mikroinvertere hjemme?
Jeg har nå satt i drift første del av mitt anlegg, med 1,5 kWp (6 paneler) plassert på hustaket. Jeg har brukt 3 stk APsystems YC500i mikroinvertere (500W hver).
Jeg skal senere i år montere ytterligere 3,5kWp på nyoppsatt garasjetak (14 paneler, 7 microinvertere)

Jeg er klar over at én stor inverter KAN ha større effektivitet enn microinvertere, men det geniale med microinverterne er at det er egen MPPT-tracker til hvert panel. I mitt tilfelle, der jeg er noe plaget med småskygger fra et par telefonstolper, så har jeg tenkt det kan være lurt. I tillegg kan man enkelt utvide anlegget når som helst, og plassere paneler i ulike retninger. Via web-basert grensesnitt kan jeg se produksjonen fra hvert enkelt panel, samt totalproduksjon fra hele anlegget.

I tillegg er det enkelt å fordele kapasiteten i anlegget nogenlunde jevnt ut på 3 faser. Dette er også en fordel her på Sørlandet, da Agder Energi Nett er svært restriktive på hvor mye skjevhet de tillater innmatet på fasene, og siden jeg har IT-nett kan jeg jo uansett ikke kjøpe 3-faseinverter (uten transformator til 400V da..)

En annen fordel er at inverterne befinner seg oppe på taket. Hvis strømmen i huset går, eller man slår ned sikringen, så kuttes altså spenningen helt oppe på taket. Det er kun de 50cm mellom panel og inverter som da har spenning, og da kun 30 volt! Med andre ord en sikrere løsning ved en eventuell redningsaksjon eller liknende. Ingen fare for å kutte over en DC-kabel med 600V spenning...

Løsningen er nok noe dyrere enn med tradisjonelle string-invertere, så det blir jo en avveining man må ta... Artig å høre om andre har prøvd liknende løsninger, eller om noen har tanker omkring det.
#11
Alternativ energi / Sv: Solcelleanlegg
lørdag 27. mai 2017, klokken 22:53
Tusen takk, J Kirkebø, det var svært nyttig informasjon!
Jeg antar alle de nye AMS-målerne har denne måten å måle på, uavhengig av hvilket nettselskap det gjelder (altså at det er samme type måler eller iallfall lik virkemåte).
  Basert på noen danske diskusjonsforum har jeg nemlig fått inntrykk av at det er svært viktig å koble mest mulig av husets forbruk på samme fase som inverteren er koblet inn, men ut fra det du sier her, blir jo det helt unødvendig. (Men det virker som at danskene muligens har målere som ikke måler netto på samme måte, og at det kan være årsaken til rådene derfra..)
#12
Alternativ energi / Sv: Solcelleanlegg
lørdag 27. mai 2017, klokken 17:27
Mulig dette har vært nevnt før, men det er så mange sider her å se gjennom....

Jeg har et spørsmål vedrørende virkemåten til nettselskapets energimåler i sikringsskapet. Jeg har tre-faset IT-nett.

Hvordan måles egentlig energien/strømmen gjennom måleren? Måles det separat på hver faseleder (L1, L2 og L3 separat) eller strømtrekket mellom fasene (L1-L2, L2-L3 og L1-L3)..?

For å konkretisere:
Min enfasete inverter fra solcellene leverer inn på fasen L1-L2
Hvis jeg da har overskudd på denne fasen(produserer mer enn jeg bruker), men samtidig har et forbruk i huset fra L1-L3 fasen, vil jeg da ha noe nytte av overskuddet på L1..? Blir jeg målt for hele forbruket på L1-L3, eller kun på L3-lederen (halve forbruket)..?

Eller er det noe slags nettomåling så det ikke betyr noe hvilken fase det er overskudd på? (Har digital måler, men ikke fått ny AMS-måler ennå. Men den kommer snart, så viktigst hvordan den fungerer)

Forøvrig bygger jeg snart ut anlegget. Da skal jeg koble slik at 1/3 av mikroinverterne kobles til L1-L2, 1/3 til L2-L3 og 1/3 til L1-L3. Da vil jeg jo levere på alle tre fasene. Problemstillingen er likevel aktuell siden husets forbruk ikke er jevnt fordelt på fasene til enhver tid
#13
Har ikke vært der og prøvd, men dette er en av de Enovastøttede laderne som Fortum setter opp langs E39. Vanligvis kan man stole på at de er igangsatt og i ordinær drift når de viser på Fortums egne kart. Ser sågar på kartet at den ene laderen på Moi viser opptatt akkurat nå, så man kan gå ut fra at de er i full drift.

Ser forøvrig at også den nye laderen på Vikeså (E39) er satt i drift!
#14
LeafSpy / Sv: LEAFSPY - her kan du dele dine resultater
fredag 14. oktober 2016, klokken 10:45
Enig i det Leafnor sier.

Men har noen gjort seg noen seriøse erfaringer med hvorvidt batteriet FAKTISK tar til seg mindre lading i de perioder SOH/HX er lav kontra når man har høy SOH?? Det er jo ingen tvil om at bilen får færre GIDS de gangene vi lader og SOH er lav. Tildels betydelig færre GIDS... Men tar batteriet reelt til seg mindre strøm? Altså at BMS kutter ladinga "før tiden"? Eller er det bare avleste verdier (antall GIDS og dermed kWt) som blir mindre..?

At batteriene på sikt, når de reelt sett er svekket, tar til seg mindre strøm, er vel rimelig opplagt. Men nå snakker jeg om den perioden hvor batteriet fortsatt (sannsynligvis) er rimelig sprekt, men verdiene som BMS presenterer via Leafspy hopper som en jojo basert på bruken.

Altså helt konkret:
Hvis jeg etter lang tid med 80% lading plutselig en dag trenger lang rekkevidde og lader til 100%, får jeg da inn reelt sett mindre strøm enn om jeg hadde startet "oppvarmingen" med noen 100% ladinger dagene i forkant..??
#15
På Fortum sine egne ladesider står det at den nye laderen ved Kiwi Mandal kun har én chademo og én combo... Noen som vet om det medfører riktighet? Var ikke kravet fra Enova minst to på hvert sted?
© 2025, Norsk elbilforening   |   Personvern, vilkår og informasjonskapsler (cookies)   |   Organisasjonsnummer: 982 352 428 MVA